TV4 och statistiken kring tiggeriförbud

För ungefär ett år sedan reagerade jag på att TV4 i samband med ett politiskt utspel pushade ut en nyhet om att en majoritet av svenska folket var för ett tiggeriförbud. Påståendet verkar stämma i sak, men det jag reagerade på var att den senaste mätningen inte visade någon statistiskt säkerställd ökning jämfört med motsvarande mätning från två år tidigare. Enligt mätningen från 2014 var 56 % för ett tiggeriförbud och från mätningen 2016 var 59 % för. Det ser ut som en ökning, men givet en rimlig konfidensgrad går det inte att säga varken bu eller bä. Att skicka ut det som en nyhet utan vidare kommentar tyckte jag inte gav hela bilden.

Häromdagen rapporterade TV4 på nytt om samma ämne och denna gång är nyheten direkt missvisande. Ulf Kristofferson säger att väljarnas krav på tiggerförbud ökar och hänvisar till en undersökning enligt vilken 57 % är för ett tiggeriförbud. Hur kan detta rapporteras som en ökning?

Nyheten (eller icke-nyheten) är att på tre år — trots intensiv debatt — verkar opinionen oförändrad. Men om nu varje ny mätningen måste rapporteras som att den stämmer exakt (trots att små slumpmässiga urval i stora populationer såklart har en stor osäkerhet), borde nyheten denna gång vara att väljarnas krav på tiggeriförbud minskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *