Baristatävling och kaffetrender

I torsdags avgjordes den andra deltävlingen i Barista Cup 2014 på Hermelin Handels i Stockholm. Vinsten var det Alexander Ruas som kammade hem. Finalen går av stapeln på Gastro Nord i maj.

I tävlingen ska baristorna göra fyra espresso, fyra cappuccino och fyra signaturdrinkar. Alla tolv drycker ska vara serverade inom femton minuter.

 Linnea Vannesjö under en deltävling i Barista Cup 2014

Under dagen höll Anna Nordström, specialkaffeansvarig på Löfbergs, ett föredrag om kaffetrender. Enligt Nordström kommer framtiden bland annat bjuda på följande:

  • Lattens död. Vi går mot ljusare rostningar och mindre mjölkbaserade drycker. Bryggkaffet ökar, vilket både syns på kaféer och på vilken utrustning som kommer ut på marknaden.
  • Cold brew. Att brygga kaffe med kallt vatten, och då under en längre tid, kommer att öka. Till sommaren, då varmt kaffe kanske inte känns lika lockande, kommer vi få se mer cold brew.
  • Differentiering av kaféutbud. Det kommer bli större skillnad på kafékaffe och kafékaffe. På vissa kaféer kommer du få en ok kopp kaffe snabbt och prisvärd. På vissa andra kommer mer fokus läggas på att göra en riktigt bra kopp baserad på gediget utvalda råvaror.

— Våga ta betalt, säger Nordström och menar att kaffepriserna på de kaféer som väljer den senare vägen kommer öka.

En prislapp på 45 eller 65 kr för en kopp är inte orimligt, enligt Nordström, som även nämner att det på Löfbergs egna kafé Rosteriet finns ett kaffe som kostar 99 kr koppen.

En kommentar till “Baristatävling och kaffetrender

  1. 65 spänn för en kaffe!? Här sitter jag med en balja tjära som jag bryggt själv och sätter nästan kaffet i halsen. Om Nordström läser denna kommentar så kostar det 10 kr. Ett mycket rimligt pris då texten är på ren svenska. Näe, skojar bara.

    Om jag någon gång åker förbi Karlstad så ska jag helt klart gå på kaffeprovning, verkar fint.

    För övrigt anser jag att kaffe ska vara svart som himlen en månskensfri natt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *