Inbytesprogram för tygpåsar

Jag har ganska många tygpåsar hemma, men tyvärr inte alltid med en när jag är och handlar. Det här gör att jag ibland köper plastpåsar fast jag egentligen inte borde behöva. Jag tror att fler är i den här situationen.

En möjlig lösning kanske kan vara ett inbytesprogram för tygpåsar. Principen skulle i så fall vara att det går att lämna in tygpåsar i förväg och sen kunna hämta ut dem senare. Till exempel skulle jag kunna lämna in fem påsar en dag och sen nästkommande fem besök kunna bära hem min mat i tygpåsar utan att behöva ta med en påse inför varje besök.

Rent praktiskt kanske tygpåsarna kan finnas vid kassan och när jag tar en sån så räknas min ”påskredit” ned. När jag sen lämnar in påsar så fylls krediten på igen. Krediten skulle till exempel kunna sparas på ett kundkort (ICA-kort eller liknande). Inlämning av påsar kanske kan ske vid kassan. Där finnas en kortterminal som kan användas för att fylla på krediten, och kassapersonalen skulle också i samma veva kunna kontrollera att påsarna håller tillräcklig kvalitet.

Det här betyder alltså att de som är med i programmet inte kommer få tillbaka samma påsar som de lämnar in. Jag tror att det är många som har tygpåsar hemma som de kan tänka sig att byta bort. Men om det här är ett problem går det förstås att tänka sig att alla påsar i programmet är likadana. Både ICA och Coop säljer, eller har sålt, tygpåsar med eget tryck, vilka kanske kan användas i ett sådant scenario.

Plastpåsar är ett miljöproblem. I flera länder och regioner har de redan förbjudits. Rwanda förbjöd 2008 plastpåsar helt och hållet och därefter följde bland annat Italien som förbjöd engångsplastpåsar 2010 och Kalifornien som beslutade om ett liknande förbud nu i år.

2 kommentarer till “Inbytesprogram för tygpåsar

    • Ja, det där är såklart lite lurigt. För egen del så tänker jag att jag har ganska många påsar ändå och att det inte skulle bli någon brist på rätt lång tid. Även med inbytesprogram på vissa affärer lär plastpåsarna finnas kvar i många andra affärer.

      Annars kanske en lösning kan vara att vi blir bättre på att sortera sopor. Om allt som kan sorteras tas om hand separat (och då i kärl som kan återanvändas) så tror jag det kan bli ganska lite ”vanliga” sopor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *